Jeg er for nylig kommet hjem fra mit første besøg nogensinde i Vietnam, og jeg har lyst til at sammenfatte mine erfaringer fra rejsen. Både mht. planlægningen og tankerne bag og også mht., hvordan det så gik, hvad jeg gjorde rigtigt, og hvad jeg ville have gjort anderledes, hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved nu.
Jeg er ikke ekspert. Det er sådan set netop pointen i at dele både planlægning og realiteter.
Jeg er ikke kendt for at kunne fatte mig i korthed, og det vil denne artikel bære præg af.
Overordnet vil den være inddelt sådan, at første del vil være mine overvejelser og min planlægning, anden del vil være en gennemgang fra hver enkelt destination af, hvad jeg var glad for, og hvad jeg ville ændre. Herunder vil være mine vurderinger af hoteller og af de bookede aktiviteter.
Til sidst giver jeg et overblik over, hvor mange penge, jeg brugte, og hvad de blev brugt på.
I slutningen giver jeg desuden et skema over vejret i de forskellige områder med anbefalinger om, hvornår man bedst besøger dem.
Vigtig disclaimer: Denne artikel er non-kommerciel og udelukkende skrevet for at hjælpe andre med at få overblik over deres planlægning. Ingen af de nævnte firmaer eller anvendte links har nogen form for indflydelse på denne artikel, og jeg modtager ikke betaling, rabat eller særbehandling! Links er medtaget for, at du kan have glæde af kontakterne, hvis jeg anbefaler dem.
Links kan være udløbet, det kan jeg ikke styre.
Hvem er jeg?
Det er selvfølgelig af afgørende betydning, at man planlægger sin rejse i forhold til, hvem man er, og hvad man sætter pris på.
Jeg er 62 år og vant til at rejse. Jeg var på rygsæk-ture (interrail), da jeg var teenager, jeg har hiket i Grønland og Sverige, jeg har ligget i små telte på rockfestivaler, jeg har boet primitivt. Jeg har kørt i tog i dagevis, jeg har siddet i langtursbusser.
Men: Been there, done that! Jeg er vokset fra det. Nu vil jeg gerne have, at selve rejsen går nogenlunde hurtigt, jeg vil have en rigtig seng at sove i, og den skal ikke stå i et værelse, hvor mange andre også sover. Hvis jeg skal feste, er det en fordel, at det er sammen med mennesker, jeg har noget til fælles med, og foregår i omgivelser, hvor samtale er mulig.
Desværre er jeg også 62 år rent fysisk: jeg kan ikke holde til, hvad jeg engang kunne, jeg er ikke i god form, jeg bliver hurtigere træt, jeg får nemmere ondt i ryggen og helt ærligt også nemmere ondt i røven, både fysisk og mentalt.
Min baggrund er fra undervisningssektoren, men den forlod jeg i 2007 for at hellige mig mit eget lille rejsefirma i Prag, hvor jeg har hjulpet danske gæster med at få mest muligt ud af deres dyrebare feriedage, tilpasset den enkelte. Siden Covid har jeg suppleret indtægten med et fjernarbejde for et dansk finansielt tidsskrift.
Min arbejdssituation er sådan, at jeg kan arbejde på fleksible tidspunkter. Til gengæld kan jeg aldrig helt undlade at arbejde, heller ikke når jeg rejser. Men juli er den mindst travle periode på tidsskriftet, derfor blev min Vietnamrejse placeret netop i juli, der ellers vejrmæssigt langt fra er det bedste tidspunkt. Men jeg ville hellere svede end arbejde 35 timer om ugen, mens jeg var i Vietnam.
Hvad jeg gerne ville have ud af rejsen
Jeg har tidligere rejst i Sydøstasien, nemlig Thailand i 4 omgange, hver gang cirka en måned. Der er mange ting ved kulturen i denne del af verden, der fascinerer mig, ikke mindst venligheden og også maden.
Nu ville jeg så opleve Vietnam i stedet, og jeg ville planlægge min rejse mere detaljeret, end jeg har gjort, når jeg har besøgt Thailand, hvor jeg et par gange er kommet hjem med en følelse af, at det da var fint nok, men at jeg ikke fik set særlig meget. I Vietnam ville jeg være sikker på at få set noget mere samtidig med, at der også skulle være plads til ”tomme” afslapningsdage uden planlagte aktiviteter.
I første omgang tog jeg inspiration fra programmerne til Vietnam-rundrejser fra nogle af de danske rejsebureauer, der specialiserer sig i netop det, og derefter så jeg også en masse YouTube. Desuden har jeg været medlem af nogle store Facebook-grupper, der handler om rejser til Vietnam. Kan man finde sig i at se samme spørgsmål gentaget flere gange dagligt, er det godt sted at finde inspiration og, skulle det vise sig, også få kontakt til lokale, der kunne tilbyde transport, booking af cruise og leje af scooter. Derfor havde jeg nogle forholdsvis præcise ønsker, før jeg tog hul på detaljerne mht. hotelbookinger, indenrigsfly, guidede ture osv.
Planlægning af destinationer:
Jeg vidste med sikkerhed, at jeg ville besøge forskellige destinationer, men havde også besluttet, at jeg ville sætte nok tid af hvert sted, så jeg ikke ville føle, at jeg bare hele tiden var på vej videre. Endvidere vidste jeg, at jeg ville prioritere storbyerne Ho Chi Minh City (Saigon) og Hanoi, da jeg tidligere har været fascineret af Bangkok og gerne ville have lignende oplevelser.
Valget af de mellemliggende destinationer (og fravalget af andre) byggede primært på forskellige YouTube-kanaler, hvor mennesker, jeg synes om og hvis meninger, jeg respekterer, har delt deres erfaringer.
De primære kanaler, jeg har kigget på, er følgende – men jeg har også set mange andre. Hvis jeg har valgt at følge dem på YouTube, er de med i listen, har jeg bare kigget med men ikke valgt at abonnere på dem, er de ikke med:
Flora And Note: https://www.youtube.com/@FloraandNote
Paddy Doyle: https://www.youtube.com/@PaddyDoyle
Brian and Carrie: https://www.youtube.com/@BrianandCarrie
Perpetually Abroad: https://www.youtube.com/@perpetuallyabroad
Joel Friend: https://www.youtube.com/@Joelfriend
Sammy and Tommy: https://www.youtube.com/@SammyandTommy
Som nævnt har jeg set tonsvis af andre videoer end de nævnte kanaler.
Her er de områder, jeg valgte – og hvorfor
Tallene i parentes viser, hvor mange overnatninger jeg bookede hotel hvert sted:
Ho Chi Minh City (7) – jeg var spændt på storbyerne
Da Nang (5) – Dejlig by ved en fantastisk strand. Også kendt for gode restauranter i alle genrer, lave priser og en trafik, hvor jeg ville turde at køre på scooter. Interessante seværdigheder, som jeg gerne ville opleve.
Hoi An (6) – smuk og gammel by tæt på Da Nang. Unesco World Heritage site. Stemningsfuld og smuk by, og også her var der seværdigheder, der tiltalte mig.
Ninh Binh (4) – naturskønt område, også med seværdigheder, der tiltalte mig.
Ha Long Bay cruise (1) – efter at have set mange videoer derfra var det egentlig bare et spørgsmål om at beslutte mig for, om jeg ville ofre et forholdsvis stort beløb på dette. Og det ville jeg gerne.
Hanoi (7) – det samme som HCMC, jeg var spændt på storbyerne
Nogle af de områder, jeg overvejede, men fravalgte – og hvorfor:
Nha Trang – på mange måder tror jeg, byen minder om Da Nang, men jeg har også set videoer, der fokuserer meget på, at alt er billigt og tiltrækker turister, jeg ikke kan identificere mig med, så jeg valgte at springe over. Desuden ville jeg få mit behov for strandby dækket i Da Nang.
Da Lat – her er meningerne lidt delte, og mange er glade for byen. Jeg så imidlertid ikke rigtigt noget, der gjorde, at jeg absolut måtte inkludere denne by. Men nu, efter jeg er kommet hjem, tror jeg, at Da Lat vil være inkluderet i min næste rejse.
Hue – egentlig var Hue med i min oprindelige planlægning som en heldagsudflugt fra Da Nang, men den valgte jeg at aflyse (mere om det senere). Det var grunden til, at jeg ikke havde overnatninger i den gamle kongeby. Den fejl vil der blive rettet op på næste gang.
Phong Na-Ke Bang – enormt naturområde med spektakulære huler. Jeg har ikke kræfterne og energien til lange vandreture gennem flere dage, tror jeg, derfor sprang jeg over.
Phu Quoc – ferieø, der for mig ser ud til at være for kommercialiseret og næsten kunstig i sin indretning med nybyggede byer, der skal minde om Europa.
Sapa – bjergby med smuk natur, men også turistet i overdreven grad. Opleves bedst ved guidede eller selvstændige hikes i kuperet terræn. Og det turde jeg ikke satse på, jeg havde kræfter til.
Ha Giang Loop – en fantastisk vejstrækning med snoede bjergveje gennem åndedrætsberøvende natur og udsigter. Opleves oftest på en motorcykel, man selv kører (udelukket, jeg har ikke kørekort til det) eller bag på en lokal motorcykelguide, såkaldte Esay-ridere i grupper af rygsækturister med overnatning på vandrerhjem og druk om aftenen. Det kan jeg ikke holde til, jeg ville få uendeligt ondt i ryggen og i røven (på mere end én måde), og jeg ville blive gruppens festdræber. Jeg har senere set, at man faktisk også kan få oplevelsen i bil og med bedre overnatning, og det står på planlægningslisten til næste gang.
Mekong deltaet – et stort naturområde syd for Ho Chi Minh City, hvor der er mulighed for at se nærmere på livet på floden, som det leves af de lokale. Men de ture, jeg har set dertil, har virket som fabriksfremstillede aktiviteter på f.eks. en bifarm, hvor der er mere travlt med turisterne end en almindelig hverdag. Jeg har ikke opgivet at finde noget mere ægte.
Den overordnede plan blev herefter:
2-9/7: Ho Chi Minh City. Derefter fly til
9-14/7: Da Nang. Derefter landtransport (bil) til
14-20/7: Hoi An. Derefter fly til Hanoi og derfra landtransport til
20-24/7: Ninh Binh. Derefter landtransport til
24-25/7: Ha Long Bugten. Derefter landtransport til
25/7-1/8: Hanoi
Indenrigsfly:
De fleste indenrigsruter dækkes af to flyselskaber, Vietnam Airlines og VietJet. Førstnævnte er ofte den dyreste, men til gengæld er den kendt for at have få forsinkelser og aflysninger, noget VietJet er meget berygtet for at have problemer med. Når jeg sammenlignede priser inklusiv indtjekket bagage, som jeg ville få brug for, var forskellene små, så jeg valgte Vietnam Airlines. Begge mine flyvninger var rettidige, og desuden var flyselskabet meget imødekommende og hjælpsomme, da jeg bad om at få foretaget en mindre navneændring på min booking nr. 2: Security i lufthavnen i Ho Chi Minh City ville ikke acceptere, at der stod Sorensen på min flybillet, når der i mit pas står henholdsvis Sørensen og Soerensen. Det er ikke et problem, jeg er stødt på før, men kun fordi, jeg også havde min tjekkiske opholdstilladelse på mig, hvor det står Sorensen, lod de mig komme om bord med en formaning om, at det skulle jeg ikke forvente en anden gang. Jeg kontaktede Vietnam Airlines, der efter at have modtaget et foto af mit pas ændrede det på næste flyvning uden problemer og uden at kræve betaling for servicen.
Indkvartering:
På forhånd havde jeg gjort mig nogle overvejelser om budget og krav, når jeg skulle booke indkvartering:
Jeg vidste, at overnatninger er billige, så jeg satte det, jeg mente var et lavt budget, nemlig DKK 300 eller € 40 eller $ 44 pr. overnatning. I mine søgninger efter overnatninger var det dette beløb, jeg brugte som maksimum. Det skulle vise sig, at jeg kom meget længere ned.
Kriterier, jeg ikke ville gå på kompromis med på selve værelset:
- Eget badeværelse – helst med afskærmet bruser, hvis jeg kunne se det på billederne
- Aircondition
- Rummeligt, 30 m² eller mere
- Terrasse eller balkon
- Bord eller arbejdsområde velegnet til laptop med fornuftig siddeposition
- Behageligt siddeområde, altså sofa og/eller lænestol. Jeg gider ikke sidde i min seng og læse eller se TV
Ovenstående betød, at jeg faktisk på alle hoteller endte med at vælge deres bedste/største værelse eller suite.
Jeg stillede ikke på samme måde store krav til hotellets faciliteter. Det er fint nok med f.eks. en pool, men jeg ved af erfaring, at sandsynligheden for, at jeg kommer til at bruge den eller sidde ved den vil være meget lille. Jeg lagde derimod særlig vægt på anmeldelser, der nævnte venlighed og hjælpsomhed fra personalet.
Jeg lagde desuden vægt på beliggenhed. Selv om jeg vidste, at de mest populære områder ville have flest turister og måske også flest turistfælder, ville jeg gerne på mit første besøg bruge disse områder som base. Så kan jeg bevæge mig væk derfra næste gang, når jeg kender områderne bedre.
Da jeg planlagde ret tidligt, omkring 5 måneder før selve rejsen, valgte jeg i alle tilfælde bookinger, der ville kunne afbestilles. Der kan ske mange tinge på 5 måneder, der gør, at man alligevel ikke kan gennemføre sin rejse.
AirBnb eller hotel – og foretrukken søgeplatform.
Et par bemærkninger om AirBnb:
På alle destinationerne søgte jeg også på AirBnb indenfor samme budget, og alle steder var det muligt at finde alternativer. Men hver gang endte jeg alligevel med at vælge hotel af følgende grunde:
- Jeg føler mig ikke overbevist om, at anmeldelsessystemet på AirBnb er ærligt, og at dårlige anmeldelser faktisk er synlige. Inkluderer man visse ord, f.eks. “værste”, sorteres ens anmeldelse automatisk fra.
- Ved mange lejligheder er det vanskeligt fra billederne præcist at vurdere faciliteter på stedet. F.eks. om balkonen findes, og om den er anvendelig.
- Når man først har valgt, så er der ikke et alternativ, hvis noget ikke fungerer. På et hotel kan man blive flyttet til et andet værelse.
- Mange lejligheder har en eller flere anmeldelser, der nævner rengøring eller måske insekter som et problem. Er man først tjekket ind, er det en langsommelig og opslidende proces at få løst sådan noget.
- Jeg føler mig ikke altid sikker på beliggenheden, da man ikke kan se den helt nøjagtigt, før man booker.
- På et hotel er der en reception, der kan vejlede og måske booke oplevelser for én.
- De AirBnb’er, jeg fandt som alternativer, udgjorde ikke en besparelse i forhold til de hotelværelser, jeg ville booke. I de fleste tilfælde faktisk tværtimod.
Hvis det var en pointe for mig, at jeg selv gerne ville lave mad, ville jeg have kigget på AirBnb på en helt anden måde. Men lige netop dette var ikke vigtigt for mig i Vietnam.
Et par bemærkninger om bookingportalerne:
Ofte vælger jeg at finde hoteller på de store bookingportaler for derefter at henvende mig til hotellet direkte og tilbyde dem, at jeg booker direkte til samme pris. Det kan være en fordel for hotellet, der sparer gebyr, og jeg får derfor en god modtagelse. Denne mulighed er ikke helt ligetil i Vietnam, hvor den direkte kontakt er vanskelig eller umulig at finde.
De to største portaler for hotelbookinger i området er booking.com og Agoda. Der er en kolossalt stor forskel på kvaliteten af de to portaler:
- Booking.com kan medtage søgekriterier og krav i resultaterne således, at den pris, der vises i oversigten, er prisen på billigste værelse, der opfylder alle ens krav.
- Booking.com har tilsyneladende ret nøjagtige beskrivelser af faciliteter på værelserne.
- Agoda angiver faciliteter på værelserne, der ikke eksisterer. Der findes f.eks. mange værelser uden vindue på hoteller i Vietnam, men Agoda skriver, at der er byudsigt. Det er en direkte løgn og får mig til ikke at stole på de øvrige informationer hos Agoda.
Da jeg søgte hoteller, sammenlignede jeg alligevel hos booking.com og Agoda. Jeg sikrede mig, at værelsesfaciliteter levede op til mine krav, før jeg derefter tjekkede, om Agoda havde et bedre tilbud på samme værelse. I 4 ud af 5 tilfælde valgte jeg booking.com, men i det sidste tilfælde – mit hotel i Hanoi – valgte jeg at booke gennem Agoda, da de tilbød at inkludere morgenmad, hvilket ikke var en mulighed hos booking.com. Prisen var stort set den samme.
Min skepsis overfor Agoda skulle i øvrigt vise sig at være velbegrundet. Da de hævede betalingen for hotellet i Hanoi på mit betalingskort, sendte de en bekræftelse på det bookede. Og denne bekræftelse havde to alvorlige fejl: Det værelse, jeg havde booket, var ”Suite Room with Balcony – Upper Floor”. Det værelse, der stod i bekræftelsen efter betaling var ”Superior Double with Balcony”, en ringere værelseskategori med 5 m² mindre og længere nede i bygningen. Desuden var morgenmaden bortfaldet.
Jeg henvendte mig til deres ”kundeservice”. Det tog mig tæt på 3 timer at få en form for afklaring, idet de garanterede at have været i kontakt med hotellet, der forsikrede dem om, at jeg ville få det lovede værelse. Men ingen i den store verdensomspændende virksomhed, Agoda, var i stand til rent teknisk at ændre min bookingbekræftelse således, at der nu på mit weblogin og i min app stod det korrekte værelse. Morgenmaden nægtede de ganske enkelt at kende noget til. Magen til amatørisme skal man lede længe efter, og for mit vedkommende er Agoda ude af billedet ved fremtidige hotelbookinger.
Det hører dog med til historien, at hotellet gav mig det bookede værelse og i øvrigt var helt usædvanligt hjælpsomme. Det vender vi tilbage til.
Planlægning og booking af aktiviteter
Der findes flere måder, hvorpå man kan lade sig inspirere til, hvad man vil opleve på de forskellige destinationer. De Facebookgrupper, jeg tidligere har nævnt, giver god inspiration, men mine primære kilder foruden YouTube blev faktisk de to portaler getyourguide.com og klook.com. Begge steder har et stort udvalg af aktiviteter, lige fra lufthavnstransport til flerdagsture med guide, og nogle gange kan man også booke entrebilletter til forskellige steder. Samtidig giver de to sider et godt overblik over, hvad der findes på de enkelte destinationer.
For mit vedkommende blev getyourguide.com den side, jeg følte mig mest hjemme på, bl.a. pga. den måde, informationerne vises på, og jeg har faktisk kun brugt den, men det er personlig præference snarere end kritik af klook.com.
Helt generelt er jeg dybt imponeret over, hvor billige den slags oplevelser er i Vietnam sammenlignet med f.eks. Prag, hvor jeg selv udbyder noget tilsvarende, men til helt andre priser.
Jeg vidste, at jeg gerne ville indlede med nogle grundlæggende ting, der rækker gennem hele kulturen i Vietnam, så de første ting på listen blev:
Ho Chi Minh City
Ho Chi Minh: Guided Walking Tour of Saigon’s Main Sights (DKK 349 eller € 46,5 eller $ 51)
Privat guidet tur med vægt på de vigtigste seværdigheder i HCMC og landets historie
Saigon: Hidden Gems and Coffee with Local Student (DKK 118 eller € 15,5 eller $ 17)
Privat guidet tur med studerende på scooter til mindre kendte områder i HCMC
Ho Chi Minh City: Food Tour by Scooter with Eleven Tastings (DKK 211 eller € 28 eller $ 31)
Guidet tur, privat eller i gruppe, på scooter til gadekøkkener spredt ud over HCMC.
Cooking Class with Ben Thanh Market visit (DKK 310 eller € 41,5 eller $ 45,5)
https://www.getyourguide.com/ho-chi-minh-city-l272/ben-thanh-market-tour-and-cooking-class-t123044
Madlavningskursus på lille hold. Man kan bestille det med eller uden indledende markedsbesøg.
Da Nang
From Hoian & Danang: Hue City Tour with HaiVan Pass (DKK 456,5 eller € 61 eller $ 67,-)
Heldagstur i luksusbus gennem Hai Van passet til Hue inkl. guide og entreer i Hue.
(Jeg valgte at aflyse, mere om dette senere)
Da Nang: Lady Buddha, Marble Mountains, and Am Phu Cave Tour (DKK 191,5 eller € 25,5 eller $ 28)
Heldagstur inkl. frokost til først Lady Buddha og derefter Marmorbjerget
(Jeg valgte at aflyse, mere om dette senere)
Hoi An
From Hoi An: Market Tour, Basket Boat Ride and Cooking Class (DKK 242 eller € 32 eller $ 35,5)
Madlavningskursus inklusive markedstur og sejltur i de kendte kurvebåde i en kokosplantage
Hoi An: Vietnamese Coffee Culture and Coffee Making Class (DKK 103 eller € 13,5 eller $ 15)
https://www.getyourguide.com/hoi-an-l831/vietnamese-coffee-making-class-in-hoi-an-t468955
Kursus om vietnamesisk kaffe og kaffekultur, herunder selv at tilberede de 5 klassiske varianter
Ninh Binh
Hvor gerne jeg end ville, kunne jeg ikke finde interessante ture i Ninh Binh, som ikke var med afgang fra Hanoi, hvilket jo ikke var relevant for mig. Derfor vidste jeg også hjemmefra, at jeg ville leje en scooter i Ninh Binh, så jeg kunne besøge de spændende steder på egen hånd.
Ha Long Bugten
Dette store naturområde med 1969 øer (siges der) er et Unesco World Heritage Site, og med god grund. Et krydstogt med en eller to overnatninger er derfor noget, de fleste turister i Vietnam vælger at inkludere, og jeg var også helt sikker på, at jeg gerne ville have sådan en tur. Samtidig var jeg sikker på, at jeg ville nøjes med én overnatning. Dels er det dyrt, dels vil man ved to overnatninger oftest tilbringe dag to på en mindre båd med forskellige aktiviteter og besøg i en fiskerlandsby, fordi det store skib skal hente nye en-nats-passagerer. Og jeg er for omkostningsbevidst til at betale flere hundrede dollars for en ekstra dag på en lille båd med et par aktiviteter. For mig er det selve luksusskibet, der er attraktionen.
Udvalget af skibe og priser er nærmest uoverskueligt, men der findes en hjemmeside, hvor næsten alle er beskrevet, så det er et godt sted at starte. Så man får en fornemmelse af priser og muligheder. Pris pr. person kan variere mellem $100-800. I første fase af min planlægning forsøgte jeg at holde mig under $ 150-200, men man skal huske, at når man rejser alene, vil prisen pr. person være betydeligt højere, end når man er to, og jeg besluttede mig for at øge budgettet til omkring $ 300 med søgekriterierne ”5-stjernet skib” og ”skibets bedste suite”. Det indsnævrede mulighederne, og jeg lavede en liste på 5 specifikke skibe og på hvert af disse skibe et specifikt værelse/suite. Jeg vidste, at jeg også skulle bruge transport 3 gange, nemlig Hanoi lufthavn -> Ninh Binh, Ninh Binh -> Ha Long og Ha Long -> Hanoi. Jeg lavede et opslag i Facebookgrupperne, hvor jeg bad om præcise tilbud på de 5 skibe inkluderet de nævnte transfers, og jeg fik ret mange henvendelser. Én skilte sig ud, nemlig Du Lich Viet fra firmaet TH Global Travel, som ret hurtigt gav tilbud på alle 5 skibe inklusiv det ønskede værelse og de ønskede transfers. Alle priser var lavere, end jeg kunne finde andre steder, og jeg valgte at booke mit krydstogt på La Casta Regal i skibets VIP-suite. Den samlede pris blev $ 300,- for hele pakken, og laveste pris, jeg kunne finde andre steder bare for krydstogtet alene var $ 310.
Hanoi
Jeg overvejede endnu en tur rundt til gadekøkkener, men besluttede mig ikke hjemmefra. Jeg var ikke sikker på, hvor meget jeg stadig ”trængte til” på dette tidspunkt.
Jeg bookede dog en gratis tur med en student gennem organisationen Hanoi Kids, hvor man selv bestemmer, om man vil støtte økonomisk og med hvor meget i givet fald.
Find Hanoi Kids her: https://hanoikids.org/
Desuden bookede jeg følgende services hjemmefra:
FAST TRACK SERVICES TAN SON NHAT AIRPORT (HCM) | NO WAITING (DKK 168,5 eller € 22,5 eller $ 25)
En genvej til den korte VIP-kø ved ankomsten. Belært af tidligere ankomster i Bangkok, hvor jeg har stået i kø et par timer efter 20 timers rejse, var jeg parat til at betale mig til hurtigere adgang. Og det virkede, jeg var igennem alle kontroller og stod klar ved bagagebåndet 15-20 minutter efter at have mødt min kontaktperson.
Kontaktpersonen var til gengæld temmelig uhøflig. Han præsenterede sig ikke, men stressede os frem til den rigtige (korte) kø, hvor han spurgte, om jeg havde indtjekket bagage. Da jeg svarede ja, bad han om mit boardingpas, som han tog et billede af og forsvandt uden at sige farvel. Jeg var i tvivl, om han ville gøre mere for mig, og om jeg skulle se ham ”på den anden side”, hvor jeg faktisk ledte efter ham i noget tid, men jeg så ham ikke igen. Jeg havde sådan set heller ikke brug for ham, men det var frustrerende ikke at have fået besked om noget som helst.
Gennem GetYourGuide (linket findes desværre ikke mere):
Ho Chi Minh: 4G Unlimited Data SIM Card for Airport Pickup (DKK 104 eller € 14 eller $ 15)
Simkort med ubegrænset data i 30 dage. Leverandøren af data var Vinaphone, det næststørste teleselskab i Vietnam med knapt så stor dækning som det største, Viettel.
Jeg havde god dækning, og jeg går ud fra, at det er sandt, at det er ubegrænset, for jeg brugte flere end 350 Gb, herunder 56 Gb på en enkelt dag, hvor jeg uploadede mange videofiler til Dropbox. Til min store overraskelse virkede det også på mit sidste døgn, der var dag 31.
Jeg vil gå langt for at finde et tilsvarende simkort næste gang, jeg er ikke god til at have databegrænsninger.
Ankommer man til Hanoi i stedet for Ho Chi Minh City findes dette, som jeg tror er det samme:
https://www.getyourguide.com/hanoi-l205/30-days-unlimited-data-sim-card-t734049/
Gennem Agoda:
Transfer fra mit hotel i Hanoi til lufthavnen ved hjemrejsen. (DKK 73 eller € 10 eller $ 11)
Det var billigere end Grab, der normalt ellers er den billigste løsning.
Adgang til Song Hong Lounges i Hanoi lufthavn (DKK 177 eller € 23,5 eller $ 26).
Jeg skulle flyve klokken 19:30 og naturligvis tjekke ud fra mit hotel en del tidligere, så jeg valgte at booke lounge adgang. På trods af mit belastede forhold til Agoda må jeg sige, at deres pris var meget lav (GetYourGuide: DKK 313, altså 43 % dyrere), og Song Hong loungen var usædvanligt skøn. Masser af plads, indbydende buffet, mulighed for brusebad, et rent og velholdt rygeområde, masser af ikke-alkoholiske og også alkoholiske drikkevarer, rolig stemning, gode møbler, massagestole, direkte udsigt til runway. Det var godt og vel hver en krone værd!
Om appen Grab:
Dine transportbehov og også behov for f.eks. madlevering er løst med denne app, der vel kort kan beskrives om Asiens svar på Uber. Installér den hjemmefra og registrér dit betalingskort, så du ikke skal stå og rode med det efter den lange rejse. Den største fordel er, at når du indtaster dit mål, får du en række valgmuligheder for transport, motorcykel og forskellige ”bilklasser”, og du kan se den præcise pris, før du booker. Når du trykker bestil, får du chaufførens navn og bilens nummerplade, så du er sikker på at finde den rigtige, og det indbyggede system, hvor man kan anmelde sin tur, gør, at det er en dårlig idé for chaufføren at f.eks. sætte dig af langt fra dit mål.
Det er trygt og effektivt og næsten altid den billigste løsning. På lidt længere ture, f.eks. fra Da Nang til Hoi An, kan det nogle gange gøres billigere med privat transport, som du på minutter vil få tilbudt, hvis du spørger i en af Facebookgrupperne. Men Grab er generelt så billigt, at det bliver en ”ven på rejsen”, og jeg brugte det ofte, hvis jeg skulle møde en guide på et bestemt sted. I Hanoi brugte jeg det på den måde, at jeg besluttede mig for en seværdighed, jeg gerne ville se, tog en Grab dertil, og efter besøget spadserede jeg så derfra for at se på et område, jeg ikke kendte. Var der længere hjem til hotellet, end jeg ønskede at gå, kunne jeg tage en Grab det sidste stykke, men som regel gik jeg hele vejen med indlagte frokost- og kaffepauser eller lignende. Min dyreste tur med Grab kostede DKK 34 (€ 4,5 eller $ 5), og det var fra lufthavnen til hotellet i Da Nang.
Man kan bestille madudbringning gennem Grab. Jeg gjorde det et par gange. Det er hurtigt og billigt.
Selve rejsen, sted for sted
Ho Chi Minh City / Saigon
Ankomst
Lufthavnen er ret overskuelig, bagageudlevering tog noget tid. Når man vil tage en Grab skal man gå lidt væk fra selve terminalen, det er nemt at finde og kan genkendes på, at der står forskellige mennesker med Grab-logoer på tøjet. Dem skal man ignorere (selv om de er påtrængende) og så bare bestille sin egen Grab gennem appen. For mit vedkommende kom den på 2 minutter og kostede DKK 30 (€ 4 eller $ 4,5).
Hotel
Jeg havde begrænset min søgning til Distrikt 1, der er det mest centrale.
Jeg endte med at booke Jan Hostel Central Point, der på trods af navnet kan beskrives som et ”home stay” og ikke et hostel med sovesale og delt indkvartering. Som et 3-stjernet hotel, vil jeg sige.
Jeg bookede det største værelse, King Room with Balcony på 55 m². Ved en booking på 7 nætter kostede det pr. overnatning (inkl. morgenmad) DKK 249 eller € 33 eller $ 36,5.
Jeg bookede det pga. af den meget centrale beliggenhed og en god indretning af værelset med halv-separat soveværelse og en hyggelig siddekrog med lænestol, sofa og sofabord. Det var også en fordel med spiseplads, der var velegnet som computerstation. Badeværelset lå med adgang fra balkonen og ikke fra selve værelset, men det vidste jeg godt på forhånd og anså ikke for at være et problem, da det jo er en privat balkon, hvor andre ikke færdes.
Hotellets anmeldelser er meget præget af ros til personalet i receptionen.
Velkomsten var hyggelig pga. receptionisten ”Moon”, der helt generelt er her og der og alle vegne og helt utroligt sød og hjælpsom. I baggrunden sad chefen, Jan, men hun var mere tilbageholdende. Jeg blev fulgt til mit værelse, men da jeg var blevet alene og begyndte at se mig omkring, var jeg ikke helt tilfreds. Der manglede elkedel, TV og møbler på balkonen. Det var det, der først faldt mig i øjnene. Jeg havde indtryk af, at de kun havde dette ene værelse af denne type. Jeg gik ned i receptionen og gjorde opmærksom på det. Nu kom Jan på banen og sagde halvsurt, at jeg kunne få et andet værelse, Det var jeg ikke helt indstillet på, da jeg ikke troede, de havde et mere af samme type, men det havde de. Vi tog elevatoren op, og på dette tidspunkt ville Jan ikke længere have øjenkontakt med mig eller tale med mig. Det var trykkende og ubehageligt. Værelse nr. 2 havde elkedel og TV og et par stole på balkonen. Til gengæld var sofagruppen erstattet af en ekstraseng, som jo ikke helt gav samme hygge – tværtimod – men nu stoppede mine protester, jeg ville ikke gøre Jan mere sur. Senere opdagede jeg, at der også manglede en natbordslampe. Det lyder, som om, jeg er besværlig, men problemet bestod i, at alt lys skulle tændes og slukkes ved indgangen, og når jeg gik i seng, var der bælgravende mørkt, når jeg derefter skulle find ind i soveværelset og gå i seng. Jeg brugte min telefon som lampe, men det var ikke optimalt.
Efter et par dage tog jeg mod til mig og spurgte Moon, om hun mon kunne skaffe en lampe, og det gjorde hun så.
Hotellet er ikke det mest stille sted. Om aftenen kunne man høre musikken fra den nærliggende festgade, men det generede mig faktisk overhovedet ikke, dels fordi jeg var træt, og dels fordi det var en ret konstant lyd, som jeg finder mindre forstyrrende end skift mellem støj og stilhed. Men om morgenen var jeg generet af støj. Der var en del haner i området, der galede om kap ved solopgang, og folk begyndte at arbejde og høre musik i smøgen nedenfor mit værelse, og det havde jeg svært ved at sove fra. Ørepropper løste problemet.
Sengen var behagelig og puderne var gode. Badeværelset fungerede fint, men da badevandet kom fra solfangere på taget, stod det sløjt til med lunt brusebad, når der var overskyet. Rengøringen var OK, men lå på utraditionelle tidspunkter, nemlig om eftermiddagen. Om formiddagen gjorde man værelser klar til nye gæster, og eksisterende gæster fik deres værelser ordnet typisk efter klokken 15. Det passer måske med mange menneskers rytme, men ikke min. Jeg var ude at opleve om formiddagen, om eftermiddagen hvilede jeg eller arbejdede. Jeg fik opfrisket mit værelse 2 gange på en uge, begge gange fordi jeg simpelthen forlod det af samme grund, selv om det ikke var planen.
På trods af Moons kolossale venlighed, den gode beliggenhed og den fine morgenmad, hvor man kunne vælge mellem 5-6 muligheder sammen med frisk frugt og en drikkevare, kom jeg aldrig til at føle mig godt tilpas på Jan Hostel Central Point efter den oprindelige konflikt med en eddikesur og faktisk uforskammet vært, og jeg vender ikke tilbage. Men det betyder ikke, at jeg advarer dig mod at booke dér. Det kan godt være en idé at tage stedet med i dine betragtninger, det er god værdi for pengene. Billederne i galleriet herunder er fra det første værelse, jeg fik.
Aktiviteterne:
Den første dag var jeg træt efter rejsen, men ikke mere end at jeg selvfølgelig skulle ud og kigge på området, jeg boede i. På forhånd havde jeg researchet, at der ret tæt på var en hæveautomat fra TP Bank, der ikke tager gebyr, når man hæver penge (ens egen bank gør stadig), så den besøgte jeg, og så spiste jeg min første pho i Vietnam på den Michelin-anbefalede restaurant Phở Việt Nam, som jeg havde set en anbefaling af fra Perpetually Abroad på YouTube.
Jeg har lavet en video på YouTube fra min første dag, herunder en værelses-rundvisning på mit hotelværelse.
3/7 klokken 10: Ho Chi Minh: Guided Walking Tour of Saigon’s Main Sights (DKK 349 eller € 46,5 eller $ 51)
Privat guidet tur med vægt på de vigtigste seværdigheder i HCMC og landets historie.
”Min” guide, der hedder Huỳnh Hữu Trí Thức men kaldte sig Mr. Castle, var veloplagt, imødekommende, meget vidende og god til at give engagerende forklaringer. Turen var helt sikkert en succes. Vi besøgte bl.a. War Remnants Museum omhandlende krigen med USA, der simpelthen bør ses, og også Uafhængighedspaladset, posthuset, katedralen og boghandlernes gade. Foruden viden om disse steder fik jeg overblik over Vietnams historie samt en masse informationer om livet i Vietnam.
Den næste formiddag så jeg nærmere på nogle af højdepunkterne fra turen, især Uafhængighedspaladset, inden jeg om eftermiddagen tog på denne tur:
4/7 klokken 14: Saigon: Hidden Gems and Coffee with Local Student (DKK 118 eller € 15,5 eller $ 17)
Privat guidet tur med studerende på scooter til mindre kendte områder i HCMC.
”Min” guide, der kaldte sig Long og var studerende, hentede mig på sin scooter, og vi så en række steder, jeg måske ellers var gået glip af, bl.a. det sted, hvor munken Thích Quảng Đức brændte sig i protest d. 11/6 1963. Især den del var meget bevægende, men jeg satte også pris på blomstermarked, beboelseskvarter og ikke mindst vores kaffepause, hvor vi havde gode og uformelle samtaler om stort og småt i hverdagslivet.
5/7 klokken 18: Ho Chi Minh City: Food Tour by Scooter with Eleven Tastings (DKK 211 eller € 28 eller $ 31)
Guidet tur, privat eller i gruppe, på scooter til gadekøkkener spredt ud over HCMC.
Uden at tænke nærmere over det, havde jeg booket dette som en privat tur, men om eftermiddagen blev jeg kontaktet af arrangøren, der spurgte, om det var OK, hvis jeg blev sat sammen med et par andre deltagere, og det var det selvfølgelig. Faktisk havde jeg være lidt bekymret over, hvordan jeg skulle klare al den mad alene. Endnu bedre blev det så, da gruppen var samlet. Vi var 3 deltagere med hver ”vores” chauffør/guide, og de to andre deltagere, et par unge fyre fra Holland, og jeg klikkede med det samme og havde glæde af hinandens selskab. Vi kom vidt omkring, både madmæssigt, i vores samtaler og på turen rundt i byen, og det skulle vise sig, at denne tur blev et af rejsens højdepunkter. Vi fik talt om deres og mine planer for resten af vore rejser, men desværre udvekslede vi ikke kontaktinfo. Men langt senere, på en af mine sidste aftener i Hanoi (og sidste aftener i Vietnam i det hele taget), var der pludselig nogen, der råbte til mig. Og det var de to hollændere med en tredje kammerat. Det var et hyggeligt gensyn, hvor vi drak øl og udvekslede rejsehistorier og gode råd. Desværre skiltes vi endnu engang uden at udveksle kontaktinfo, men sådan kan det jo gå. De var i hvert fald et utroligt positivt indslag i min tur.
Det vigtigste, selvfølgelig, var, at selve turen var velgennemført og spændende. Alt, vi smagte, var lækkert, og mest overrasket var jeg nok over, hvor forskelligt det også var. Desuden lærte vi meget om, hvordan man spiser retterne, og også hvordan man bestiller dem. En udbytterig og anbefalelsesværdig tur.
https://saigoneseexperience.com/packages/private-saigon-eleven-tastings-food-our/
WhatsApp til Mr.Jonny: +84984741514 from the food tour company
Jeg har lavet en video på YouTube om turen
Næste dag tog jeg en Grab til Bitexco Financial Tower, hvor man mod entré kan besøge observationsdækket, Saigon Skydeck, på 49. etage. Entréen ligger på omkring 10 USD, og jeg syntes helt bestemt, det var pengene værd. Jeg var der midt på dagen, og der var ikke på nogen måde trængsel. Der er gode informationer og skærme, der hjælper én til at forstå, hvad man kigger på. Vejret var klart den dag, og det var spændende.
7/7 klokken 9: Cooking Class with Ben Thanh Market visit (DKK 310 eller € 41,5 eller $ 45,5)
https://www.getyourguide.com/ho-chi-minh-city-l272/ben-thanh-market-tour-and-cooking-class-t123044
Madlavningskursus på lille hold. Man kan bestille det med eller uden indledende markedsbesøg.
Jeg valgte at medtage markedsdelen, og det viste sig, at det kun var instruktøren, Oanh, og jeg, der var med i denne del. Jeg fik mange gode og værdifulde informationer og anbefaler, at man medtager markedet.
I køkkenet var vi bare 3 deltagere til at modtage undervisning fra Oanh, som er usædvanligt god til at forklare, instruere og motivere. Vi lavede i alt 3 retter. Oanh og hendes team havde forberedt alt virkelig godt, og de vigtigste dele af madlavningen var overladt til kursisterne.
Jeg fik et stort udbytte af dette kursus, som jeg varmt kan anbefale.
Jeg har lavet en YouTube video om oplevelsen
Om Ho Chi Minh City:
Selvfølgelig er Vietnams største by vibrerende, spændende og fascinerende. Men samtidig er den hektisk, kaotisk og støjende, hvilket er en del af oplevelsen, men for mit vedkommende også efterhånden blev for meget.
Trafikken, og især de mange motorcykler/scootere, er dominerende, og som fodgænger er man allernederst i hierarkiet. Det betyder, at fortove kun sjældent kan anvendes til at gå på, men oftere er udnyttet til scooterparkering, servering og handel. Som fodgænger må man derfor gå på kørebanen, og der føler man sig ikke altid velkommen. Man skal undvige den motoriserede trafik, og er der f.eks. ikke plads til både scooter og fodgænger på et smalt sted, vil der blive tudet af én, så man flytter sig. Det er ikke som i de lande, hvor jeg normalt færdes, sådan, at en kørende trafikant lige viser lidt tålmodighed overfor en fodgænger. Skal man krydse vejen, må man zigzagge mellem trafikken, hvilket man hurtigt lærer. Er der et stribet fodgængerfelt, gør det ingen forskel, men som regel holder selv scootere dog for rødt lys i lysreguleringerne.
For mit vedkommende viste det sig, at 7 overnatninger i Ho Chi Minh City ikke var den rigtige prioritering. Det var ikke sådan, at jeg var ked af at være der, men jeg ville fint kunne have klaret mig med 2-3 nætter mindre.
Da Nang
Jeg fløj fra Ho Chi Minh City med Vietnam Airlines til Da Nang, og det var uproblematisk (bortset fra navneproblemet på min billet nævnt tidligere). For mit vedkommende var der god tid, når jeg beregnede 2 timer i lufthavnen til bagageaflevering, security og til at nå frem til gaten. Flyet fløj til tiden.
I Da Nang tog jeg en Grab til mit hotel. Det kostede DKK 34 (€ 4,5 eller $ 5).
Hotel
Jeg havde ikke et overblik over de forskellige distrikter i Da Nang, men jeg havde besluttet, at jeg gerne ville være tæt på stranden, og valget faldt på SOCO Hotel, hvor jeg havde booket deres største værelse, Suite med kingsize-seng, balkon og udsigt, opgivet til 60 m². Værelset og hotellet var ikke nyt, men en smule slidt, og det var helt OK med mig. Jeg havde booket 5 overnatninger, og prisen pr. overnatning uden morgenmad var DKK 140 (eller € 18,5 eller $ 20). Det var muligt at tilkøbe morgenbuffet på hotellet for VND. 80.000 (DKK 22 eller € 3 eller $ 3,5), men jeg syntes ikke, den var noget for mig, så jeg købte i stedet ind i minimarkedet ved siden af hotellet. Man kunne også bare gå ud af hotellet til den første bod med Bahn Mi sandwiches…
Værelset lå på 8. sal. Det var særdeles rummeligt og velindrettet med soveafdeling med en komfortabel king size seng i den ene ende og sidde- og hyggeafdeling med sofa og sofabord i den anden ende. I midten var en slags rumdeler med et nogenlunde stort fladskærms-TV. Badeværelset var også rummeligt og havde badekar men desværre ingen bruseafskærmning. Lige den detalje var et minus ved et ellers skønt værelse. Der var et ret stort sminke- og/eller skrivebord, men jeg ville gerne have haft en bedre stol til PC-arbejdet. Terrassen var yderst rummelig og møbleret med 2 stole og et bord. Til min overraskelse havde jeg faktisk havudsigt, når jeg kiggede mod venstre, hvor jeg også kunne se, at der var omkring 300 meter til den mest berømte strand i Da Nang, My Khe.
På øverste etage af bygningen var der fitnessrum og en stor solterrasse med fantastisk udsigt. Hotellet har ikke pool.
Hotellet ligger ud til en forholdsvis trafikeret vej, og man kan høre den, også på 8. sal. For mit vedkommende fik det ingen betydning for min søvn, airconditionanlægget var ikke blandt de mest støjsvage, og den regelmæssige brummen herfra gjorde, at jeg ikke var generet af støjen udefra. Jeg var samtidig ikke generet af den ”grå støj” fra AC’en, så højt var det ikke.
Personalet i receptionen var hjælpsomt og smilende, og især en yngre mand, der kalder sig Jeny, gjorde en forskel. Han havde altid lige noget, han gerne ville snakke om, og han spurgte interesseret til, hvad jeg havde oplevet, og hvad mine planer var. Han lyttede faktisk, for et par dage senere spurgte han typisk til, hvordan det var gået. Det var hyggeligt.
Der er mange restauranter og gadekøkkener, cafeer og butikker lige ved hotellet, heriblandt et godt udvalg af dagligvarer. Det er gratis at parkere en evt. lejet scooter i kælderen, som er bemandet.
Min vurdering af SOCO Hotel er, at det var usædvanligt god værdi for pengene, og det vil stå øverst på listen, når jeg researcher til mit næste besøg i Da Nang.
Scooterleje:
Jeg havde besluttet, at hvis der var muligt at leje en 50cc scooter i Da Nang, ville jeg gøre det. Motorstørrelsen på 50cc skyldes, at der så ikke kræves et motorcykelkørekort i Vietnam. Vil man køre en større motorcykel eller scooter kræves et international kørekort (IDP) udstedt af lande, der har underskrevet Wienerkonventionen om vejtrafik fra 1968.
Man kan sagtens leje en scooter uden, men det er ulovligt at køre på den. Det betyder selvsagt, at man kan få en bøde (op til 2.000.000 VND), men langt værre er det, at ingen forsikring vil dække én, hvis man forårsager materielle skader eller personskade på sig selv eller andre. Min personlige holdning er, at det ikke bare er dumt, men også umoralsk at løbe sådan en risiko på andres vegne!
Jeg havde researchet, at der 10 minutters gang fra hotellet lå en butik, Just Bikes, der udlejer cykler og motorcykler af næsten enhver art, og jeg havde på forhånd tjekket, at der var en ledig Honda Cub (50cc), som jeg kunne leje.
Chris, der driver forretningen, var helt usædvanligt hjælpsom og venlig og gav mig 2 scootere at vælge imellem samt en grundig vejledning i at bruge det halvautomatiske gear, der er helt enkelt og i mange tilfælde bedre end automatgear, især ved stigninger. Jeg fik lidt rabat på prisen og betalte i alt VND 430.000 for 4½ døgn således, at jeg afleverede den aftenen før, jeg alligevel skulle videre. Det svarer til DKK 115 eller € 15,5 eller USD 17.
Aktiviteterne
Jeg havde på forhånd booket 2 aktiviteter i Da Nang:
From Hoian & Danang: Hue City Tour with HaiVan Pass (DKK 456,5 eller € 61 eller $ 67,-)
Heldagstur i luksusbus gennem Hai Van passet til Hue inkl. guide og entreer i Hue.
Da GetYourGuide trak betalingen fra mit kontokort, og jeg fik den endelige bekræftelse, var der foretaget en ændring: der var ikke længere beskrevet en ”luksusbus” men i stedet en ”minibus”, og det var et minus, da en stor del af dagen ville blive tilbragt i bussen på den 11 timer lange udflugt. Lidt morsomt er det, at man stadig kan se ordet ”luxury” i ovenstående link, men ikke længere i beskrivelsen og på billederne, hvis man klikker på linket. Jeg var i kontakt med firmaet, men de ville ikke garantere noget, og tanken om at sidde så mange timer i en minibus, muligvis ubekvemt, kombineret med, at der ville være ret kort tid i selve Hue, gjorde, at jeg aflyste.
Da Nang: Lady Buddha, Marble Mountains, and Am Phu Cave Tour (DKK 191,5 eller € 25,5 eller $ 28)
Heldagstur inkl. frokost til først Lady Buddha og derefter Marmorbjerget
Jeg valgte at aflyse, da jeg nu havde mit eget køretøj og kunne besøge seværdighederne i mit eget tempo.
Hai Van Passet
Chris fra Just Bikes havde lovet mig, at den lejede scooter sagtens ville kunne klare ture i byen og til nærliggende seværdigheder, men at man ikke skulle planlægge f.eks. en tur gennem Hai Van Passet på den.
Hai Van Passet er en fantastisk smuk bjergrute mellem Da Nang og Hue, og den blev verdenskendt, da de 3 tosser fra Top Gear havde den med i deres Vietnam-special tilbage i 2008. Det er en snoet rute fuld af hårnålesving og helt fantastiske udsigter, og omkring midtvejs når man så til toppen, før turen går nedad igen på den anden side.
Jeg besluttede mig for at give ruten et forsøg. Jeg forventede ikke at kunne nå toppen, men da en del af strækningen før stigningerne var en smuk kystvej, tænkte jeg, at alene den del ville være turen værd.
Så jeg indstillede min GPS til toppen og begav mig afsted med en idé om, at jeg bare kunne vende om når/hvis den lille scooter måtte kæmpe for hårdt for at trække en overvægtig halvgammel dansker mod toppen.
Det skulle vise sig, at Hai Van Passet på ingen måde var en uoverskuelig opgave for den lille Honda Cub, og helt uden problemer kom jeg efter 41-42 km. til toppen, hvor jeg holdt pause, fik en forfriskning og kørte tilbage med Da Nang. Der var trods alt ingen grund til også at køre ned på den anden side, når jeg ikke havde et ærinde dér.
Det var en helt fantastisk dag og står stadig for mig som et kæmpe højdepunkt blandt mine oplevelser i Vietnam. Når jeg vender tilbage til Da Nang, tager jeg turen igen!
Jeg har lavet en video fra turen, som du kan se på YouTube. På samme video er der i øvrigt en værelsesrundvisning fra mit hotelværelse i Da Nang.
Lady Buddha og Marmorbjerget
Jeg besøgte begge seværdigheder på min scooter på to forskellige dage. Det er seværdigheder, jeg varmt kan anbefale at besøge, og begge steder byder på smukke udsigter. I juli måned er der varmt, og jeg burde begge dage være taget tidligere afsted, end jeg gjorde, især Marmorbjerget var en meget varm og også noget fysisk anstrengende oplevelse. Men anbefalelsesværdigt.
My Khe stranden
Meget tæt på mit hotel kan man besøge My Khe stranden, som er en af de smukkeste strande, jeg har set. For en fair pris (omkring $ 3-5) kan man leje en solseng, hvor det også er muligt at få serveret både mad og drikke til overkommelige priser. Desuden er der mange hyggelige cafeer, strandbarer og lignende. Sandet er hvidt og blødt, og stranden er meget lang. Der er desuden en meget lang strandpromenade.
Der kan af og til være forholdsvis kraftige bølger, som man bør være påpasselig med. På de ”rigtige dage” kan surfere, især begyndere, have stor fornøjelse af stranden.
Videre til Hoi An
Transporten mellem Da Nang og Hoi An foregår nemmest i privat bil. Det er vist nok muligt at tage med en bus, men det undersøgte jeg ikke nærmere.
Når jeg tjekkede i Grab appen, lå prisen fra mit hotel i Da Nang til hotellet i Hoi An på omkring VND. 375.000 eller DKK 100 eller € 13,5 eller $ 15. På Facebook havde jeg set en pris på VND 250.000, og da jeg bad om et tilbud, fik jeg straks en aftale med en mand ved navn Lam Linh, som transporterede mig både til Hoi An og senere tilbage til lufthavnen i Da Nang, begge gange for VND. 250.000 eller DKK 68 eller € 9 eller € 10. Han var præcis, venlig og hjælpsom, så det var helt perfekt.
Hoi An
På forhånd havde jeg set mange være meget begejstrede for Hoi An, men min naturlige skepsis, der er arvelig i den del af Danmark, jeg stammer fra, fik mig til at lægge en dæmper på forventningerne. Det havde jeg ikke behøvet.
Den gamle del af Hoi An, der er et Unesco World Heritage site, har sin helt særlige atmosfære med gamle huse, der ikke er specielt høje, masser af serverings- og indkøbsmuligheder og en helt speciel stemning, uanset om man går lange floden eller i en af de parallelle gader uden flodudsigt.
Der er meget stor forskal på dag og aften i Hoi An. Om dagen er der knapt så mange mennesker, men om aftenen, når solen er gået ned, og de mange lanterner lyser overalt, så er der trængsel både i gaderne og på vandet, hvor det er en populær aktivitet at tage en sejltur i en lille båd med fører og evt. søsætte en lille ”flåde” med et stearinlys i for at bede om lykke og held. Personligt sprang jeg sejlturen over og ville under ingen omstændigheder have søsat noget som helst i vandet, der ikke meget hurtigt kunne indgå i naturens kredsløb, hvilket jeg stærkt tvivler på, en lille flåde af belagt pap og et stearinlys kan.
I hele Hoi An, både i den gamle del og i den lidt mere moderne del, er der et kolossalt stort udvalg af mad og drikke, og det er muligt at spise lækkert til en overkommelig pris. Vil man gerne sidde de allermest populære steder, vil priserne selvfølgelig afspejle det, men jeg så ikke noget, der var overraskende eller urimeligt dyrt.
Kan man lide at gå på marked, er der rige muligheder for det, om dagen også helt lokalt fødevaremarked, om aftenen mere henvendt til turister.
I dele af den gamle by er det forbudt at køre på scooter og andre motorkøretøjer om aftenen, og forbavsende mange overholder det.
Hotel
I Hoi An er det dyrest at bo midt i trængslen i eller ved den gamle by, og det er sikkert charmerende, men da jeg søgte på hoteller, faldt mit blik på et, der lå 10 minutters gang derfra, på den anden side af floden og ned ad en smal vej. Jeg tænkte, at det ville være mere roligt og fredeligt, og det var det i hvert fald. Jeg har naturligvis ikke prøvet alternativet, altså i midten af alt.
Valget faldt dermed på Hoi An Silk River Villa, et forholdsvis lille 4-stjernet (ifølge systemet på booking.com) gæstehus med swimmingpool. Jeg bookede en Juniorsuite med balkon, som var opgivet til 45 m², men egentlig føltes større. Den lå på første sal (anden sal, hvis du er amerikaner), og der var ikke elevator. Det var ikke noget problem. Prisen pr. overnatning inkl. morgenmad var DKK 154 eller € 20,5 eller $ 22,5.
Den var inddelt i en sidde- og spiseafdeling med et lille tekøkken og så en soveafdeling. Der var sofa og lænestol sammen med et sofabord og desuden et spisebord med 4 stole og dermed også en god arbejdsplads. De to afdelinger var adskilt af en rumdeler med et TV.
Desuden var der en rummelig balkon med den skønneste udsigt ud over floden og så det gamle Hoi An på den anden side. Der var ikke møbler på balkonen, men jeg brugte en stol fra spisebordet, som jeg tog ind på værelset, når jeg forlod det. Badeværelset var godt med den bedste bruser på hele turen.
Noget, jeg også kom til at holde af, var belysningen på værelset. Der var rigtig mange lamper, der kunne tændes uafhængigt af hinanden, og jeg kunne skabe enhver kombination fra effektivt arbejdslys til rolig hyggebelysning. Det var rigtig dejligt.
Personalet på hotellet var primært kvinder, og de var helt utroligt søde, hjælpsomme og ligefrem omsorgsfulde. Lige fra en grundig introduktion af mulighederne i Hoi An og nærområdet, til forslag til ture på egen hånd, gode skræddere over ruteplaner og til trafiktips, så var de der. Med hensyn til ruteplanen, så drejede det sig om min tur til Mỹ Sơn helligdommen, der også ville gå ad trafikerede landeveje. Sing, der var den fra personalet, jeg talte oftest og mest med, især om morgenen, var meget bekymret for mig ude i trafikken og fik mig til at love ikke at køre hurtigere end 40 km/t. Hun stod udenfor og vinkede farvel og virkede lettet, da jeg senere kom tilbage igen. Klicheen ”man ankommer som en fremmed og tager afsted som en ven” føltes ikke som en kliche i denne sammenhæng. Jeg var oprigtigt ked af at skulle videre efter de 6 overnatninger og havde gerne forlænget opholdet.
Morgenmaden var lækker og frisklavet, man besluttede sig for en primær ret aftenen før, f.eks. pho eller omelet, og så fik man den serveret om morgenen sammen med kaffe eller te, juice og en lækker frisk frugttallerken.
Hoi An Silk River Villa var min absolutte favorit blandt hotellerne på turen, og helt uden at tjekke andre muligheder bliver det stedet, jeg vælger næste gang!
Leje af Scooter
Allerede mens jeg stadig var stadig i Da Nang lavede jeg et opslag på Facebook, hvor jeg søgte efter en 50cc scooter til mit ophold i Hoi An. Jeg fik 2-3 henvendelser, deriblandt fra Trần Thị Cường, som tilbød mig at leje én i 5 dage for bare VND 400.000 eller DKK 110 eller € 14,5 eller € 16. Det var helt uhørt billigt, og Trần leverede ovenikøbet scooteren på hotellet en time efter min ankomst og hentede den også til sidst, altså aftenen før, jeg skulle videre, hvor jeg havde besluttet at lægge VND 100.000 oven i for besværet. Hun (Trần) kan træffes på WhatsApp på nummeret +84 33 850 4680
Scooteren fungerede i øvrigt upåklageligt og var behagelig at køre på. Den kunne parkeres gratis ved indgangen til hotellet.
Aktiviteterne
From Hoi An: Market Tour, Basket Boat Ride and Cooking Class (DKK 242 eller € 32 eller $ 35,5)
Madlavningskursus inklusive markedstur og sejltur i de kendte kurvebåde i en kokosplantage.
Jeg er madglad, og derfor havde jeg uden tøven valgt et ekstra madlavningskursus efter at have tjekket, at retterne var nogle andre end på det første kursus. Jeg valgte også at inkludere kurvebåde i kokoslandsbyen, da det er en aktivitet, man nærmest ”skal” prøve i Hoi an, men som jeg var lidt skeptisk overfor og derfor nok ellers havde sprunget over.
Vi indledte med et markedsbesøg. Denne gang var det en væsentligt større gruppe end første gang, og desværre talte guiden ikke ret højt, og selv om flere deltagere bad hende om at tale højere, kunne jeg godt mærke, at jeg ikke kunne koncentrere mig om at lytte ordentligt efter.
Derefter kørte vi i minibus til kokoslandsbyen, hvor køkkenskolen lå. Først fik vi en tur i de runde kurvebåde, der er karakteristiske for Vietnam og efter sigende blev opfundet, fordi de franske koloniherrer pålagde fiskere en skat for deres både, men fiskerne begyndte så at sejle i de store kurve, som de hævdede ikke var både. Det er i et smukt område og egentlig også hyggeligt nok, men helt overdrevent ”turistet”. F.eks. er der karaoke og diskotek med ”Gangnam Style” (ja, altid den) ude midt på vandet der, hvor de fleste både mødes, og det hele bliver komisk på en lidt pinlig måde. Men jeg fik det da prøvet.
Selve madlavningskurset var meget simpelt og det meste af tiden gik med at skære grøntsager i brunoise, altså ganske små tern. Men de to retter, vi lavede, var lækre. Vi var stillet 4 retter i udsigt, og vi fik også 4 retter, nemlig dampede risruller (Bánh Cuon), sprøde fyldte pandekager (Bánh Xèo), Nudelsuppe med oksekød (Phở bò) og til dessert sød suppe af mungbønner med kokosmælk (Chè Đậu Xanh). Men de sidste to retter lavede vi ikke selv, vi fik dem bare serveret. Det var skuffende og spild af tid, og derfor kan jeg ikke anbefale dette kursus, hvis det, man ønsker sig, er at lære at lave vietnamesisk mad.
Hoi An: Vietnamese Coffee Culture and Coffee Making Class (DKK 103 eller € 13,5 eller $ 15)
https://www.getyourguide.com/hoi-an-l831/vietnamese-coffee-making-class-in-hoi-an-t468955
Kursus om vietnamesisk kaffe og kaffekultur, herunder selv at tilberede de 5 klassiske varianter.
Kurset foregik i en café, hvor man foruden at få serveret kaffe altså også kan lære at lave den selv. Vi lavede de 5 mest populære varianter, nemlig stærk sort kaffe, iskaffe med kondenseret mælk, ægkaffe, saltkaffe og kokoskaffe. Desuden fik vi opskrifterne med samt en udgave af det særlige vietnamesiske kaffefilter, en ”phin”. Vi fik gode og præcise instruktioner samt også en del generel viden om vietnamesisk kaffedyrkning, ristning og blanding. Vietnam er især kendt for at dyrke robusta-bønnen, der typisk har mindst dobbelt så højt koffeinindhold som arabica-bønnen, der er den mest almindelige i f.eks. Europa. Og da der desuden gik ca. 30 g. kaffe til hver kop (hjemme bruger jeg 8-10 g. i min drypkaffemaskine), så var hele 5 portioner (hvis man drak op) noget, der nærmest gjorde, at jeg følte, jeg kunne gå på væggene. Ved siden af mig sad i øvrigt en hyggelig tysk familie med to sønner på vel 11 og 13 år, og uden at blinke eller fortrække en mine indtog samtlige familiemedlemmer al kaffen. Respekt til de knægte!
Jeg rent ud sagt elskede kaffekurset og fandt, at det var usædvanligt god værdi for pengene.
Tur på egen hånd til Mỹ Sơn tempelkomplekset
En af områdets kendte seværdigheder er Mỹ Sơn. Mỹ Sơn er et hinduistisk tempelkompleks i Quang Nam provinsen i Vietnam, anerkendt som Unesco World Heritage site.
Mỹ Sơn er beliggende nær landsbyen Duy Phú i Quang Nam provinsen i det centrale Vietnam, 40 kilometer sydvest for Hoi An og cirka 10 kilometer fra den historiske by Tra Kiệu.
Komplekset blev bygget fra 300’erne indtil 1100-tallet. Det indeholder en række af templer og tårne forbundet med hinanden gennem en konstruktion af røde mursten. Monumentet har ofte været offer for røveri og under Vietnam-krigen blev monumenterne brugt af FNL som deres base, hvorfor det tog meget skade.
Det ligger i et jungleområde, og var helt dækket af junglebevoksning, indtil det blev genopdaget af franskmanden Camille Michel Paris i 1898 og fritlagt. Området er naturskønt, og den dag, jeg besøgte det, var der kun få gæster. Det ved jeg ikke, om var usædvanligt, men der var meget fredfyldt, og det var en næsten meditativ oplevelse at besøge stedet. Faktisk var det en ret fantastisk dag, syntes jeg!
An Bang stranden
Fra Hoi An er der ca. 6 km til den kendte strand, An Bang, som absolut er et besøg værd, hvad enten det er for at svømme, slappe af i en strandstol, spise og drikke på en af de mange caféer eller restauranter – eller alt det nævnte. En nem tur på scooter, ellers er det som altid billigt at tage en Grab.
Skræddersyet tøj og speciallavede sko
Overalt i Hoi An ligger der skrædderier og læderbutikker, hvor man kan få syet tøj eller lavet sko eller måske en personlig taske.
Allerede hjemmefra havde jeg planlagt at jeg ville have et jakkesæt, nogle skjorter og to par sko, så på min første dag i byen fik jeg taget mål til det hele. Jeg valgte én skrædder (Trend) til jakkesæt og 4 skjorter, en anden skrædder (SeSe) til endnu to skjorter, fordi jeg tilfældigvis så, at de havde noget skjortestof, jeg absolut måtte have, og så valgte jeg læderbutikken Laughing Cow til de to par sko. Hos Trend hjalp de mig desuden med at finde en ældre herre, der kunne sy 2 kasketter (sixpence) til mig. Mit hoved er 64 cm. i omkreds, og det er stort set umuligt at få en hat, der passer.
Normalt kan man komme dagen efter sin bestilling til den første tilpasning, og så kan der blive brug for et eller to besøg mere for at sikre, at alt er, som det skal være. Man kan muligvis klare det med 2 overnatninger i Hoi An, men 4 er bedre.
Prisen afhænger bl.a. af det stof, man vælger.
For 1 jakkesæt, 6 skjorter (heraf 2 kortærmede), 2 kasketter og 2 par sko kom jeg af med i alt DKK 3.240 eller € 432 eller $ 475.
Videre til Ninh Binh
Jeg tog til lufthavnen med den samme chauffør som nævnt ovenfor, og derfra fløj jeg til Hanoi med Vietnam Airlines, en tur uden problemer og helt rettidig.
Som nævnt tidligere havde Du Lich Viet fra firmaet TH Global Travel arrangeret transporten fra Hanoi til Ninh Binh for mig. Jeg blev mødt i lufthavnen og kørt i personvogn til Hanoi, hvor jeg efter en halv times ventetid kom med en ”limousine van”, der er en minibus med store behagelige sæder, til Ninh Binh. Minibussen var fuld, og jeg var den sidste, der blev sat af, bare 20 meter fra mit hotel. Med andre ord, transporten fungerede præcist, som den skulle.
Hotel
To dage før, jeg skulle til Ninh Binh, blev jeg kontaktet af det hotel, jeg havde booket 5 måneder tidligere, og bedt om at afbestille med en begrundelse om, at deres elektricitet havde fået vandskader pga. kraftig regn, og de var nødt til at få det repareret, før de kunne modtage nye gæster. Jeg er ikke sikker på, jeg tror på historien, for det værelse, jeg afbestilte, var bagefter til rådighed på booking.com. Min teori er, at de har fået en henvendelse fra en større gruppe, hvor mit værelse skulle indgå i puslespillet, hvis det skulle gå op. Jeg kender hotelbranchen godt nok til at vide, at det som regel er den virkelige grund bag ”tekniske problemer”.
Så fra at have bestilt alt i god tid var jeg nu pludselig ude i sidste øjeblik. Der var ikke så meget at vælge mellem, men jeg besluttede mig for at booke Tam Cốc Moment Homestay i byen Tam Cốc. Jeg valgte hotellet, fordi det unge værtspar blev rost meget i anmeldelserne (og med rette), og fordi det lå midt i en by med masser af restauranter og lignende, hvilket mit oprindelige valg faktisk ikke havde gjort. På trods af den centrale beliggenhed var der ikke larm ved hotellet. Jeg valgte et deluxe-dobbeltværelse med balkon og var glad for at se på billederne, at det var ret rummeligt og havde en sofa. Da jeg ankom, viste det sig desværre, at man havde sat en ekstra seng ind på det værelse, jeg fik (det eneste ledige), og den optog alt for meget plads og gjorde sofahjørnet nytteløst. Desuden var der ikke en arbejdsplads til computeren, men værten, Tommy, accepterede, at jeg tog det lille bord fra terrassen ind på værelset og brugte det. Men det gjorde ikke trængslen i rummet mindre. Med andre ord så levede værelset ikke op til de kriterier, jeg normalt satte op, men sådan måtte det jo være, når man er sent ude, uanset om det er uforskyldt. Til gengæld var værtsparret fantastisk søde og hjælpsomme og fulde af gode råd. Dog var det lidt irriterende, at de låste indgangen ud mod gaden om aftenen, for gæsterne havde ikke nøgle. En aften kom jeg til en låst dør klokken 22 og måtte ringe til dem for at komme ind. Det brød jeg mig ikke om.
Prisen pr. overnatning inkl. morgenmad var DKK 138 eller € 18,5 eller $ 20, og det var jo fantastisk værdi for pengene. Jeg kommer ikke til at vende tilbage, simpelthen fordi de ikke har et værelse, der opfylder mine ønsker, men for de fleste mennesker er dette lille hotel et virkelig fint bud på god og billig overnatning med en ideel beliggenhed.
Leje af scooter:
På nettet havde jeg fundet firmaet NinhBinhMotorbike.com, der også var anbefalet på Facebook, og de leverede en 50cc scooter til mit hotel straks efter ankomsten. Faktisk havde de medbragt to scootere, så jeg havde noget at vælge imellem. God service! Jeg betalte DKK 170 eller € 22,5 eller $ 25, og så blev den hentet igen umiddelbart før, jeg rejste videre.
Aktiviteter
Da jeg som nævnt tidligere ikke fandt aktiviteter, jeg kunne booke gennem getyourguide.com, blev programmet i Ninh Binh udført på min scooter.
Jeg tog til Ecotourism parks Bird Park Thung Nham, et stort naturområde, der er hjem for flere end 45 fuglearter. Jeg var klar over, at man bør komme tidligt om morgenen eller sent på eftermiddagen for at se flest mulige fugle, og det gjorde jeg ikke. Jeg havde forventet, at der ville være tale om et stort naturområde, som ville være så uberørt som muligt, men der tog jeg fejl. Den del af parken, man besøger, er kultiveret og gjort Instagramvenlig, og kun i baggrunden aner man vild natur. Det var lidt som at være i en forlystelsespark uden rutsjebanerne og karrusellerne, men der var alligevel også meget smukt. Der havde i en periode været ekstraordinært meget nedbør, derfor var klippehulerne, man ellers normalt kan besøge, lukket af sikkerhedshensyn. Jeg kom på en dag med rigtigt mange lokale gæster, primært store familier og grupper, og den vietnamesiske kultur er ikke en stilfærdig én af slagsen, så på et tidspunkt begyndte jeg bevidst at søge hen, hvor der var færrest mennesker. Jeg må tilstå, at højdepunktet var køreturen dertil og tilbage igen gennem fantastisk smukke landskaber.
På vejen tilbage tog jeg en sejltur i en båd, som en kvinde roede med fødderne på årerne. Jeg havde set, at der skulle eksistere netop dette sted, Linh Cốc, med ikke ret mange gæster, og sådan var det. Faktisk så jeg først andre gæster, da vi var færdige med min tur på ca. en time, bl.a. gennem et par huler. Der havde som nævnt være meget nedbør, og vandet stod så højt, at vi kun lige akkurat kunne klemme os igennem hulerne med mig liggende på bunden af båden. Denne tur var vidunderligt smuk og fredfyldt og dagens højdepunkt.
I byen Tam Cốc, hvor mit hotel lå, var der også mulighed for en bådtur, men her var et enormt mylder, så jeg ville klart foretrække den mere stille tur 3-4 km. udenfor byen. Find koordinater til stedet i beskrivelsen af nedennævnte video.
Jeg har lavet denne video fra dagen på YouTube. Den indeholder også en rundvisning på værelset og hotellet i det hele taget.
Om aftenen besøgte jeg Hoa Lư Ancient Capital, der et ret nybygget tempelområde i Ninh Binh. Det gør sig godt i aftenlyset, de lokale elskede det, og jeg nød besøget.
Dagen efter kørte jeg til Bái Đính Tempelområdet, et enormt kompleks med mange templer, pagoder og en høj stupa, man kan komme op i for at nyde udsigten. Det hele er bygget i perioden 2003-10 ved foden af et noget ældre tempelområde, og jeg kan meget varmt anbefale et besøg.
På min sidste hele dag i Ninh Binh var der stort set heldagsregn fra efterveerne af en tropisk cyklon navngivet Prapiroon, der havde ramt den nordligere del af landet, så jeg holdt hviledag, hvilket i grunden ikke var så ringe. Men havde jeg kunnet, ville jeg have besøgt den originale gamle hovedstad, Hoa Lu. Det må vente til næste gang.
Videre til Ha Long Bugten
Som tidligere nævnt havde jeg forudbooket transport fra Ninh Binh til Ha Long bugten, hvor jeg havde bestilt et luksuscruise, og igen fungerede det problemfrit i en såkaldt ”limousine-bus” med god plads og behagelige sæder.
Cruise på Ha Long Bugten
Jeg har tidligere redegjort for mit valg af cruise, så lad mig bare ganske kort opsummere, hvad jeg ønskede:
- 2 dage/1 overnatning
- 5-stjernet cruise skib
- Bedste værelse/suite om bord
Valget faldt på La Casta Regal med overnatning i VIP-suite (også kaldet bryllupssuite, men jeg rejste alene…). Onlineprisen er $ 310 for 1 person inkl. alle måltider og aktiviteter men ekskl. drikkevarer. Som tidligere beskrevet fik jeg det billigere inklusiv 3 transfers over land.
Vi blev sejlet ud til skibet på en mindre tenderbåd og derefter budt velkommen med et introduktionsmøde på engelsk og vietnamesisk og en frokostbuffet. Buffeten var helt overvældende lækker, og der var nok af alting. Jeg nøjedes med et beskedent antal rejer og østers i første omgang, men da jeg så, at der var mere end rigeligt, nød jeg at fråse i sådanne lækkerier. Det var cruisets bedste måltid.
Mit værelse var præcist, som jeg havde håbet, ret overdådigt grænsende til det vulgære, og jeg satte især pris på mit boblebad med havudsigt og på min store terrasse i hele den forreste ende af skibet, som i øvrigt har masser af plads og forskellige steder at opholde sig, så man aldrig oplever trængsel.
Vi sejlede gennem Ha Long bugten og videre til Lan Ha bugten, der er lidt mindre befærdet. Man kan læse beskrivelser og se YouTube-videoer af, hvor smukt der er, men jeg kunne først rigtigt begribe det på selve turen. Helt enestående smukt!
Uanset hvilket cruise, man vælger, vil der være aktiviteter som f.eks. kajaksejlads, svømning, strandbesøg og lignende, og næsten alle deltog. Det gjorde jeg ikke, i stedet nød jeg freden og luksussen om bord, både på mit værelse, i skibets pool og på soldækket – begge dele havde jeg for mig selv.
Sidst på eftermiddagen var der happy hour i cocktailserveringen, og det samlede gæsterne lidt, så man igen havde selskab omkring sig. Der var også kursus i at lave forårsruller.
Middagen om aftenen var tallerkenserveret ved bordet. Som en særlig og gennemtænkt detalje havde man allerede under frokosten fået menuen præsenteret, så man kunne gøre opmærksom på allergier, vegetarisme, religiøse hensyn og andre ønsker. Selv havde jeg ingen bemærkninger.
Desværre var middagen en skuffelse. De første par retter var OK, men serveringen foregik i så højt tempo, at jeg måtte insistere på at spise en ret færdig, selvom de kom med den næste. For mig personligt er højt tempo helt ødelæggende for oplevelsen. Dels spiser jeg ret langsomt, og dels vil jeg gerne have tid til at smage på og lugte til de forskellige elementer på tallerkenen og beundre anretningen. Jeg vil også gerne have en pause på nogle minutter mellem retterne. Men her var det tydeligt, at køkkenet og ikke gæsterne dikterede tempoet, og var man ikke færdig med en ret, kom den næste alligevel på bordet, hvor den så stod og blev kedelig. Efter tredje ret sagde jeg stop og insisterede på dels at spise denne ret færdig, dels at få en pause på mindst 20 minutter før næste ret og endelig, at når næste ret ankom, skulle den være helt frisklavet og ikke have stået og ventet i en halv time eller mere. Jeg var allerede bagud, de første gæster var ved at forlade bordene. Det lykkedes ikke at få dem til at forstå det. Jeg måtte sende maden væk efter 5 minutter og forklare det hele igen, og da jeg så efter pausen fik retten serveret, var alt slattent og trist, undtagen saucen, der var stivnet til en underlig klat. Jeg henvendte mig til vice-supervisoren, der tog affære og sørgede for, at jeg fik en frisklavet ret. Ikke den på menuen, for der var ikke mere, men en anden ret.
I mellemtiden var jeg alene i restauranten, alle var gået hver til sit, og efter klokken 20 skete der ganske enkelt ikke mere den aften. Det var mere end almindelig kedeligt.
Morgenmaden næste dag var fin, og efter en aktivitet blev der serveret en lidt kedelig brunch, mens vi sejlede tilbage mod Ha Long og afslutningen.
Konklusionen for mig er, at et cruise er en fantastisk oplevelse, som jeg gerne gentager, men på trods af, at jeg var mere end tilfreds med mit værelse, havde jeg valgt det forkerte, da det faktisk blev ret mislykket fra og med middagen og det efterfølgende fravær af liv på skibet efter klokken 20.
Hanoi
Hotel
I Hanoi bookede jeg Art Hotel Ha Noi gennem Agoda, men jeg har her brugt linket til samme hotel fra Booking.com, da jeg ganske enkelt ikke ønsker at anbefale Agoda. Jeg bestilte en Juniorsuite med terrasse på en høj etage, og værelset, der er opgivet til 30 m², var rummeligt og velindrettet med en stor, men lidt hård dobbeltseng, en behagelig sofa, endnu et siddehjørne med en lænestol og et lille sofabord og en stor terrasse med behagelige møbler. Ved en booking af 7 overnatninger betalte jeg DKK 169 eller € 22,5 eller $ 25 pr. overnatning uden morgenmad. Hotellet er ret lille og ligger i en lille gyde i Det Gamle Kvarter, få minutters gang fra f.eks. ”Ølgaden” og omgivet af restauranter, caféer, barer, butikker med dagligvarer, butikker med kopitøj og meget, meget andet. Der kan godt være lidt støj fra den lille gyde nedenfor hotellet, men ikke noget, der generede mig. Værelsets gammeldags stil med møbler, der ligner antikviteter, og rødt plys, der kan lede tankerne hen på et bordel i en gammel western, vil måske dele vandene. Jeg syntes, det var hyggeligt.
Værelset og badeværelset var ikke af nyeste standard, og nogle ville kalde det temmelig slidt, så der er ikke tale om luksus, men da tingene fungerede, passede værelset til mine forventninger. Undtagen på et enkelt punkt, nemlig fraværet af en eller anden form for skrivebord eller anden arbejdsplads til min PC, som jeg egentlig havde fået indtryk af, var en del af indretningen og medvirkende årsag til, at jeg valgte dette værelse/hotel. Jeg spurgte i receptionen – med tilføjelsen ”det er 100 % OK og forståeligt, hvis I ikke kan hjælpe”– om de måske et eller andet sted havde et lille bord på højde med et spisebord og en stol, jeg måtte låne. Den unge mand, som havde kontor i receptionsområdet, talte straks med manageren, der gav ham lov til at transportere et af hans to skriveborde med tilhørende arbejdsstol op på mit værelse, og mindre end 10 minutter senere var jeg forsynet med en fuldt funktionel arbejdsplads i et hjørne af værelset. Det var efter min mening helt overvældende venligt, og det var bare en af flere situationer, hvor denne medarbejder var imødekommende og hjælpsom. Foruden selve det, at jeg havde min hidtil bedste arbejdsplads på rejsen, gav det mig også en dejlig fornemmelse af at være en velkommen og værdsat gæst. Den daglige rengøring fungerede upåklageligt, og hvis jeg en dag valgte at springe over, blev jeg stadig forsynet med to flasker vand. Så selv om hotellet og værelset er i den mere enkle og også slidte ende af 3-stjernet spektret, så var det gode værelse, den overvældende hjælp og den lave pris med til at placere hotellet på listen over muligheder, når/hvis jeg vender tilbage til Hanoi.
Aktiviteter i Hanoi
Jeg havde kun forudbestilt en enkelt aktivitet i Hanoi, og jeg lod det blive ved det. Jeg havde booket en privat tur gennem organisationen Hanoi Kids, som er en frivillig klub af studerende, der tilbyder gratis ture i Hanoi, hvor man som gæst så kan vælge at bidrage til klubbens aktiviteter gennem et frivilligt bidrag. De tilbyder byrundture og madture, og jeg havde valgt førstnævnte.
Jeg fulgtes med en kvindelig studerende, der kalder sig ”Candy”, og hun viste mig mange interessante steder i det gamle kvarter og i det franske kvarter. Det er virkelig spændende at møde lokale unge, så man kan få et indblik i deres liv og deres planer og drømme, og samtidig havde vi gode samtaler om forskellene mellem hendes samfund og Vesten, som jeg kender bedst. Jeg kan meget varmt anbefale Hanoi Kids!
Til information: jeg gav dem VND 400.000, der svarer til DKK 108 eller € 14,5 eller $ 16.
De øvrige dage bestod mine aktiviteter primært i at tage en Grab til en seværdighed og efterfølgende bruge denne lokation som udgangspunkt for gåture i andre områder end Det Gamle Kvarter.
Nogle af stederne var:
Hỏa Lò fængslet, som oprindeligt var etableret af franskmændene til at straffe oprørske vietnamesere, og senere blev brugt til amerikanske krigsfanger under Den Amerikanske Krig (eller Vietnamkrigen, som vi normalt kalder den). Jeg valgte at leje en audioguide, og det var et spændende og anbefalelsesværdigt besøg.
Tran Quoc-pagoden, som er et buddhistisk tempelkompleks på en lille halvø i den store Vestsø i Hanoi. Ikke alene er pagoden interessant, men også området ved søen er smukt og tydeligvis et sted, hvor de lokale tager på udflugt. Undervejs tilbage passerede jeg præsidentpaladset, som er forsvarligt afspærret, og Ho Chi Minhs mausoleum, der ikke var åbent for besøg den dag.
Litteraturens tempel, som er et meget smukt og fredfyldt tempelområde og et historisk universitet. Også anbefalelsesværdigt.
Lotte Observation Deck, der er en høj skyskraber, hvor man mod en ret heftig betaling (omkring $ 10) kan besøge udsigtsdækket på 65. etage og gå 360 grader rundt for at se byen fra alle vinkler. Det var særdeles fancy, men der var ikke gjort meget ud af oversigtskort og lignende, og det var ikke nær så interessant som Bitexco Financial Tower i Ho Chi Minh City. Det får højst en halvlunken anbefaling fra min side.
Vietnam National Fine Arts Museum, som er et middelstort kunstmuseum med samlinger fra mange tidsaldre. Det er et fint museum, men nutidskunst er underrepræsenteret efter min smag
Toggaden: der kører tog gennem Hanoi og nogle steder direkte igennem beboelseskvarterer. I Toggaden kan man sidde på en café og vente/håbe på, at et tog passerer helt tæt, mens man er der. Der er masser af turister, Instagram gløder og jeg syntes, det var sjovt! (Toget kommer 19 sekunder inde i videoen)
Michelin guiden
Michelin guiden har mange anbefalinger i Vietnam, herunder 7 restauranter med 1 stjerne. Men der er desuden 58 restauranter, der har fået anbefalingen Bib Gourmand, der gives til interessante restauranter på ethvert niveau, også spisesteder, der nærmest er som et gadekøkken, der bare gør det ekstra godt. Da jeg var nået til Hanoi, havde jeg efterhånden spist meget vietnamesisk mad, der måske efterhånden blev lidt ensformigt, og derfor begyndte jeg at gå målrettet efter spisesteder med en Bib Gourmand. Det kom der mange gode, men stadig billige oplevelser ud af, og er du bare en smule madglad, bør du huske denne guide og gøre brug af den!
Om Hanoi:
Det er oplagt at sammenligne Ho Chi Minh City og Hanoi, da de er landets største byer, og når det kommer til de områder, hvor man typisk færdes som turist, synes jeg, at Hanoi er den hyggeligste af de to byer med en mere gammel og traditionel atmosfære. Jeg synes også, udvalget af restauranter, caféer, butikker og så videre er mere indbydende. Kan man lide at handle mærkevarekopier, virkede det på mig mere overskueligt, da der er masser af butikker med sådanne varer i Det Gamle Kvarter, og det fandt jeg mere afslappet end et meget stort marked, som f.eks. Ben Thanh markedet i Ho Chi Minh City, hvor den pågående adfærd fra sælgerne slet ikke passer til mit temperament, og hvor jeg nærmest ender med at føle mig som en person på flugt. Men det er selvfølgelig individuelt.
Men som med Ho Chi Minh City måtte jeg erkende, at byen er hektisk og støjende i det lange løb, og at 7 overnatninger derfor var mere, end jeg behøvede. Byen er på én gang fascinerende og levende og samtidig hektisk og støjende. Hjemmefra var jeg spændt på og så frem til de to største byer, og jeg elskede at besøge dem, men min vigtigste læring vedrørende min planlægning var ikke desto mindre, at i alt 14 overnatninger i de to byer var en forkert beslutning, og jeg kunne fint have nøjedes med f.eks. i alt 8.
Hjemrejse:
Mit fly tilbage til Europa havde afgang klokken 19:30, og for at undgå at knokle svedende rundt i byens gader, mens jeg ventede, valgte at jeg at købe adgang til Song Hong Business Lounge i lufthavnen. Det kan købes på Klook.com for $ 31,55,-, men grundet min hotelbooking hos Agoda kunne jeg booke dér til $ 26. De penge var godt givet ud, loungen var komfortabel, maden var god, og drikkevareudvalget stort inkl. et udvalg af cocktails fra den venlige bartender. Det forvandlede irriterende ventetid til afslappet nydelse.
En kommentar om selve lufthavnen, med risiko for, at jeg var der på en atypisk dag: Alle led fra ankomsten og til man var parat til at kunne gå til gaten forløb usædvanligt nemt og hurtigt, lige fra bagageaflevering over diverse pas/boardingpas tjek (dem er der nogle stykker af) til security, og jeg endte med følelsen af, at jeg aldrig har passeret hurtigere igennem en lufthavn med kortere køer og tilstrækkelig bemanding. Men jeg er jo nødt til at understrege, at jeg kun har prøvet det denne ene gang og ikke ved, om jeg bare var heldig.
Budget/Økonomi i grove træk:
Folk spørger ofte, hvor mange penge man bør budgettere med til rejser, og det afhænger af personlige behov og valg.
Men her er, hvad jeg brugte på min rejse beskrevet ovenfor med 31 overnatninger, 30 på hoteller og 1 på et luksuskrydstogt (300 USD).
Jeg vil betegne det som et mellemklassebudget, altså ikke så billigt som muligt, men heller ikke ekstravagant.
Beløbet inkluderer alt, hvad jeg brugte, fra jeg landede i Vietnam, til jeg satte mig på et fly ud af landet igen, men det inkluderer ikke de internationale flyrejser til og fra Vietnam, da de helt afhænger af, hvor i verden man rejser fra.
I kort form inkluderer beløbet de nævnte punkter nedenfor, men er ikke begrænset til dem. For nogle af de større poster er beløbet angivet for den pågældende post, men det er ikke muligt at gøre det hele vejen igennem. Eksempelvis kan jeg ikke huske alle entréer, men er du interesseret i nogle af de nævnte steder, kan du google det lynhurtigt.
30 hotelovernatninger på mellemklassehoteller, men konsekvent i det bedste/største værelse på de udvalgte hoteller: DKK 5.490 eller €732 eller $800
Luksus krydstogt: DKK 2.062 eller €275 eller $300
2 indenrigsflyvninger: DKK 915 eller €122 eller $133
Alle transfers til og fra lufthavne og mellem byer/krydstogter
Grab ad libitum
15 dages leje af scooter: DKK 548 eller €73 eller $80
Alle måltider, drikkevarer, snacks, café-pauser osv.
Alle entréer til attraktioner
4 private guidede ture, 2 madlavningskurser og 1 kaffekursus: DKK 1.470 eller €196 eller $214)
Loungeadgang i afrejselufthavnen: DKK 180 eller €24 eller $26
Fast track-service i ankomstlufthavnen: DKK 165 eller €22 eller $24
Ubegrænset datapakke til min telefon under hele opholdet: DKK 104 eller € 14 eller $ 15
Samlet forbrug for ovenstående plus de kategorier, jeg kan have glemt: DKK 16.454 eller € 2.194 eller $ 2.396.
Det er simpelthen summen af de beløb, der er brugt fra min konto i perioden.
Bemærk, at det, jeg brugte på tøj og sko i Hoi An IKKE er inkluderet, da det på ingen måde bidrog til rejsen, men var indkøb, jeg slipper for at foretage herhjemme.
Noget, der HELLER IKKE er inkluderet, er aftenfester. Som 62-årig solorejsende havde jeg ikke fantasi til at tænke på steder, hvor jeg kunne gå ud og feste om aftenen og føle mig godt tilpas og som en del af målgruppen. Det kan skyldes mangel på fantasi. Men hvis du er et festdyr, skal dette tilføjes. Du kan normalt få øl for 1-2 USD, vin og drinks er meget dyrere.
Til orientering kan jeg tilføje, at inkluderer jeg flybilletter fra Prag til Ho Chi Minh City og til sidst fra Hanoi til Prag, blev den samlede udgift for en måneds ferie i Vietnam for en solo-rejsende DKK 25.500 eller € 3.400 eller $3.740.
Vejret i Vietnam:
Vietnam strækker sig ret langt fra nord til syd, og der er forskel på, hvilket tidspunkt er det bedste at besøge landet, afhængigt af, hvor man helst vil opholde sig – se skemaet nedenunder. Juli, hvor jeg rejste, er varm og fugtig, og mange steder er der regntid. Min oplevelse var, at ja, der var som regel meget varmt med en høj luftfugtighed, men til gengæld regnede det ikke nær så meget, som jeg havde forventet. Der var byger mange af dagene, men de var kortvarige, og jeg vil ikke sige, at regnen var et problem.
I Facebookgrupperne er det hyppigste spørgsmål ”hvordan er vejret i xxx måned?”, og spørger du mig om det i en kommentar, får du ikke et svar. Men her ER svaret: dette skema og Google er din ven, og hverken jeg eller andre har en krystalkugle, der kan hjælpe dig mere end det.
NB! Klik på tabellen for at få den til at åbne i et nyt vindue eller højreklik for at downloade den
TAK for, at du læste så langt – jeg ved, at det tog lang tid
Du er meget velkommen til at efterlade en kommentar, så jeg får en fornemmelse af, at jeg ikke bare taler/skriver ud i intetheden. Det vil jeg sætte pris på.
God tur til Vietnam!
Spændende læsning 🙂
Mange tak 🙂