Vælg en side

Før du eventuelt skifter en opvaskemaskine ud, du ikke er helt tilfreds med, så læs dette!

Hvis jeg kigger på udvalget af tilgængelige vaskemidler til opvaskemaskiner, må jeg tro, at næsten alle bruger tabs, og meget få bruger sæbe i pulverform.

En anprisning på f.eks. Fairy opvasketabs siger ”Kapslen består af en kombination af væske og pulver, der hurtigt bliver opløst.”

Med andre ord, alle kemiske hjælpestoffer er i brug på én gang.

Dermed risikerer flertallet at få et for dårligt opvaskeresultat. For de fleste opvaskemaskiner har programmer, der består af 3 cyklusser, hvorimellem der skiftes vand:

  1. ”forvask” eller grovskylning. Det er her, vandet bliver mest snavset og derfor også har brug for et vaskemiddel for at hjælpe med at opløse fedt og undgå, at snavset bliver siddende på servicet.
  2. ”hovedvask”, som er den del, der tager længst tid, og hvor en opvasketab ofte kommer ind i billedet, hvis man har husket at lægge den i sæbeskuffen og ikke bare har smidt den ind i maskinen
  3. Skylning og tørring

Alle 3 dele har faktisk brug for hjælp i form af de kemikalier, man bruger.

  1. De fleste opvaskemaskiner har et lille rum ved siden af selve opbevaringen til vaskemidlet. Dette rum har typisk nogle huller eller sprækker, så vand kan trænge ind og opløse sæben – hvis man altså har husket at putte sæbe i til den vigtige forvask.
  2. I ”hovedvasken” åbner sæbebeholderen og frigiver tabben, så alt er godt her. Dit vaskemiddel hører til i sæbebeholderen og ikke f.eks. i bunden af maskinen, hvor det bliver skyllet ud allerede i forvasken!
  3. Ved skylningen er det vigtigt, at man har fyldt saltbeholderen op, og at der er afspændingsmiddel i maskinen. Mange opvaskemaskiner, f.eks. også min egen, har en indstilling til opvasketabs, hvor det hævdes, at salt og afspændingsmiddel ikke er nødvendig. Men det er det selvfølgelig stadig, opvasketabben er for længst skyllet ud og gavner derfor ikke i denne fase.

Så vil du have det bedst mulige resultat, bør du gøre følgende:

  1. Sørg for, at der er sæbe til rådighed i forvasken, enten gammeldags sæbepulver til opvaskemaskiner, hvis du kan skaffe det, ellers f.eks. en halv opvasketab, eller hvad der nu er plads til i det lille ekstra rum
  2. Brug en opvasketab eller opvaskepulver i sæbebeholderen. Mærket er helt ligegyldigt, og det er prisen også, de vigtigste ingredienser går altid igen.
  3. Hold altid maskinen forsynet med salt og afspændingsmiddel, hvis du vil minimere striber og kalkaflejringer.
  4. Brug evt. en gang imellem et rensemiddel til opvaskemaskinen, som bare køres igennem et kort program. Det er med til at fjerne f.eks. kalkaflejringer i dyserne på spulearmene.
  5. Følger du ovenstående, behøver du ikke at skylle af før opvask, men skal selvfølgelig fjerne alle større madrester. Vasker du kun op med flere dages mellemrum, er det bedst at skylle af, så det ikke bliver ulækkert.

Bruger du et helt kort program uden forvask, er en opvasketab tilstrækkeligt, men der skal stadig være salt og afspændingsmiddel i maskinen.

Det er det lille rum til venstre, der er beregnet til forvaskemiddel, der bare kan være samme sæbe, som du bruger til resten

Revnerne i forvaskerummet gør det muligt for maskinen at opløse det og bruge det til forvasken
da_DKDansk